2012. január 12., csütörtök

A legmenőbb űrlény-harcosok ("Attack the block")

A brit készítésű "Attack the block" ("Idegen arcok") második megnézésre is majdnem olyan jó volt, mint elsőre - bár természetesen elsőre azért sokkal nagyobbak voltak a meglepetések és poénok. Ezekből ugyanis nincs hiány a filmben, annyira pörgős, annyira eredeti, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Ha egy szóban kellene jellemezni, azt mondanám: ZSENIÁLIS! :)

London déli részén, a helyi "nyolckerben" járunk, és elsőre komolyan kételkedtem benne, hogy a kamaszfiúkból álló banda tagjait meg tudom kedvelni, egyáltalán izgulni tudok majd értük, miután a nyitójelenetben kirabolnak egy lányt az utcán. Ez nekem is az egyik fő félelmem, 100% azonosulás a lánnyal, mégis ahogy telt-múlt az idő, megértettem, hogy ezek a srácok nem rossz arcok, csak a lakóhelyük és anyagi-szociális helyzetük áldozatai. De éppen az a jó a filmben, hogy ezt nem hollywood-i körítéssel, könnyes ömlengéssel és hegedűszóval tudatják velünk, csak pillanatnyi képekkel: van anyukájuk, nagymamájuk, kutyájuk, illetve a bandavezér Moses-nek épphogy senkije sincs. Lévén épphogy 15 éves a srác, a végén legszívesebben megölelgettem volna, olyan szomorú bociszemekkel készült a végső összecsapásra.
Ami az űrlényeket illeti: gorillaszerű, szem nélküli, de foszforeszkáló többsoros cápafogsorral rendelkező dögök, garantálják a borzongást, üldözést és nem kevés hátborzongató véres jelenetet.
A legjobb talán mégis a brit-angol kiejtéses szleng-nyelvezet (minimum angol felirat ajánlott), az abszurd humor,  és ne feledkezzünk meg a két 9 (!) éves gengszter utánpótlás palánta kissrácról sem, akik ugyanolyan vehemenciával irtják az űrgorillákat, mint a kamaszok, sőt!
Egy szó mint száz, ez a film 10/10, kötelező elem, úgy alázza Hollywood-ot, hogy az még csak pislogni sem tud közben - Respect! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése